Cookie-kat használunk. Részletek

Termékek Menü

Szántóföldi növényhatározó - avagy mi ez a lila izé az autópálya mellett?

Enikő
2019. 04. 04. 00:00:00

Többen küldtetek már nekem képeket szántóföldekről, és kérdeztétek, hogy milyen növény van rajta. Valóban nem egyszerű dolog autópályáról, autóból megállapítani a mellettünk elsuhanó lila, sárga, vagy sötétbarna színű táblákról, milyen növényeket látunk. A napraforgót, a kukoricát, és a kalászosokat sokan felismerjük, tavasszal a sárga virágokról is tudjuk, hogy repce. De azért az már a férjemnek és nekem is fejtörést okozott, amikor tavaly nyár végén láttunk repcéhez hasonló, élénksárga virágú növényeket. A mustár mint lehetőség beugrott mindkettőnknek, végül Andris egy szántóföldi növénynemesítéssel foglalkozó kollégáját kérdezte meg. Ekkor tudtuk meg biztosra, hogy mustár volt, másodvetésben, azért virágzott olyan későn. 

Összegyűjtöttem nektek 12 db kevésbé közismert növényt, ami különös alakja vagy látványos színe miatt felkeltheti az érdeklődéseteket. Azonban mielőtt belevágnánk, azelőtt ismerkedjünk meg a zöldtrágyázás fogalmával, hiszen rendkívül sok növénynél felmerül.

Hogy könnyebb legyen elképzelni, a zöldtrágya növények bedolgozása így néz ki:

  • Elsősorban a talaj állapotának javítása a célja.
  • Többnyire gyorsan növő, nagy zöldtömeget növelő növények alkalmasak erre a célra, melyeket a kívánt méret elérésekor visszaforgatnak a talajba, (anélkül, hogy termést aratnának róluk).
  • A gyorsan kifejlődő gyökerek lazítják a talaj szerkezetét, a nagy lombtömeg pedig szenet köt meg a levegőből.
  • A zöldtrágyázott talajnak lényegesen jobb a vízgazdálkodása, mint ha fedetlenül lenne hagyva a fővetemények közti időszakban.
  • A zöldtrágyanövények elősegítik a talajéletet, továbbá rovar- és madárfajoknak biztosítanak életteret. 

Na, ennyit a zöldtrágyázásról, és most lássuk a növényeket:

baltacim biborhere

1. Baltacim: Sokoldalúan felhasználható pillangós virágú növény, mely javítja a talaj állapotát. 3-6 évig helyben hagyható. Zöld legeltetésre, magnak meghagyva, és szálas takarmánynak is alkalmas. Rendkívül jó mézelő. Jól bírja a fagyot és a szárazságot, és gyenge minőségű talajokon is termeszthető. Önmagában, vagy pázsitfűfélékkel keverten vetve is láthatjuk. 

2. Bíborhere: (ne nevess!) Egyéves, gyors növésű, pillangós virágú növény, javítja a talaj állapotát. Rendkívül csapadékigényes, ezért elsősorban Vas megyében találkozhatunk vele. Zöldtrágyanövényként és takarmányként is használják. A hereféléknek több fajtáját használják, például a fehér- és vörösherét is. 

3. Facélia (mézontófű): Az egyik legjobb mézelő növény (kertbe is lehet vetni dísznövényként, nem csak szántóföldre! Ha segíteni szeretnél a méheknek, akkor vess facéliát, a legtöbb kertészeti boltban már lehet kapni a magját. Ráadásként a kerti talajt is javítja) Egyéves növény, rendkívül gyorsan nő, ősszel és tavasszal is vethető. Érdes szőrök borítják. A silány és hideg talajokat nem kedveli, de jó minőségű talajon, csapadékos időben nagyon szépen fejlődik. Zöldtrágya növényként minden kultúrának kiváló előveteménye, de takarmánynak is használható. 

csillagfurt len pohanka

4. Csillagfürt: Látványos, nagyvirágú változatait dísznövényként használjuk a kertekben, rendkívül sok színváltozata létezik. A szántóföldi növényként használt csillagfürt kisebb virágú, többnyire fehér vagy sárga színű, de levele ennek is nagy méretű, különleges alakú, tenyeresen összetett. Csak savanyú talajokon termeszthető. Zöldtrágyanövényként és zöldtakarmányként is használható, továbbá magját is használják takarmányozásra. Szintén a pillangósvirágúak családjába tartozik. 

5. Len: Ősi kultúrnövény, mely a középkorban elterjedt szinte egész Európában, rendkívül sokoldalúan felhasználható. Rostjáért és olajáért is termesztik, ezáltal megkülönböztetjük a rostlent, az olajlent, és a kéthasznú lent. Hazánkban tudtommal jelenleg kizárólag az olajlent termesztik, azt is sajnos csak egészen kicsi területen. Kiváló cérnát, zsineget, kötelet, hálót, lehet belőle készíteni, továbbá egészen vékony puha ruhaanyagoktól elkezdve, a háztartási textíliákon keresztül a bútoripari szöveteken át egészen a vastag műszaki szövetekig mindenféle anyagvastagság előállítható belőle. Vízszerelési munkáknál tömítőanyagként használható, továbbá a papíripar is alkalmazza. Igazából ha "csak" ennyiféle célra lehetne használni, akkor is nagyobb területeken kellene Magyarországon lent termeszteni, de még csak a felsorolás felénél járok! Magja egészben is használható étkezési célra, és étolajat is sajtolnak belőle. Lakkokat, festékeket, faápoló szereket lehet készíteni olajának segítségével, és állatok takarmányozására is alkalmas. Magyarországon jelenleg a HungaroLen Kft. gyárt len termékeket, nyugat-európai termőterületekről származó alapanyagot használnak fel. Ha szeretnél többet megtudni erről a csodálatos növényről, akkor látogasd meg weboldalukat, vagy nézd meg ezt a videót: 

6. Pohánka (hajdina): magja étkezési célra, madáreleségként, takarmányként is felhasználható, továbbá zöldtrágya növényként is termesztik. Gyorsan növő, egyéves növény, virágzási ideje kiszámíthatatlan, időben elhúzódó. Nektártermő, mézelő növény, kiváló méhlegelő. Méze különleges (inkább furcsa) ízű. 

szarvaskerep mezkerep negermag

7. Szarvaskerep: a pillangósok közé tartozik, telepített legelőkhöz szokták hozzákeverni a magját. Zöldtakarmányként és szénaként is felhasználható. Magyarországon gyakori, alacsony, elfekvő szárú növény. 

8. Mézkerep (somkóró): Magyarországon meszes talajon vadnövényként is megtalálható, fehér és sárga virágú változata is van.  2-3 m magasra nő, szárazságtűrő, igénytelen. Gyökere mélyen a talajba megy. Egy vagy kétéves növényként is termesztik, zöldtrágya növényként, zöldtakarmányként, legeltetésre vagy szénának is használják. Jó méhlegelő. A sárga színű orvosi somkóró gyógynövényként is közismert keringési zavarok ellen

9. Négermag: Etiópiában és Indiában olajáért termesztett növény, nálunk főként zöldtrágyaként hasznosítják, magja pedig madáreleségként van forgalomban. 

mustar fenymag mohar

10. Mustár: Mielőtt az áruház polcára kerül, ez is egy növény, a megtévesztésig hasonlít a repcére. És nem, nem befőttes üvegben terem. Magjáért, zöldtrágyának és zöldtakarmánynak is vetik. Ha zseniális mustárt szeretnétek enni, akkor látogassátok meg a szilvásváradi Szalajka-völgyben a "medvés" pisztrángozót. 

11. Fénymag (kanáriköles): Igénytelen, az egész országban termeszthető növény. Tulajdonképpen egy fűféleség, ami rendkívül jól bírja a szárazságot. Elsősorban magjáért vetik, de zöldtakarmány-keverékekben is találkozhatunk vele. Emberi fogyasztásra is alkalmas, azt mondják rendkívül egészséges, az ízéről sajnos még nem tudok nyilatkozni. 

12. Mohar (muhar): Látványos, nagy bugájú kölesféle. A túlzottan szélsőséges körülményeket nem tűri. Zöldtrágyaként, zöldtakarmányként, és szénaként is felhasználható. Egyébként emberi fogyasztásra is alkalmas, Kínában az egyik legelterjedtebb kölesféle. 

A köles- és fűféléknek még számtalan fajtája van termesztésben, ezek közül leggyakrabban a cirokkal (cirköles), a kölessel, és a szudánifűvel találkozhatunk. Annyiféle felhasználásuk van, hogy szerintem megérnek egy külön cikket a Magazinban. 

 

Köszönöm figyelmedet! :) Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran az ismerőseiddel, vagy lapozz vissza a Magazinhoz, és lesd meg a többit is :) 

Kérdésekre, hozzászólásokra nagyon szívesen válaszolok e-mailben: info@novenysuli.hu vagy kommentelj a közösségi média felületeken:

insta  face

Források: https://lajtamag.hu/hu | http://www.pannonmag.hu/ | https://gyorgymag.hu/ | https://www.agroinform.hu/ | https://www.primag.hu/ | http://www.eletestudomany.hu/ | http://www.garakft.hu/ | http://www.hungarolen.hu/ | Pinterest