Cookie-kat használunk. Részletek

Termékek Menü

Hogyan teremts júliusra egyetlen fajta növénnyel egy virágzó oázist? Vess pillangóvirágot...

Enikő
2019. 05. 02. 10:42:58

A képek saját fotók, és a cikk saját tapasztalatok alapján készült.

Mielőtt belevágnánk ebbe a cikkbe, azt mindenképpen el kell mesélnem nektek, hogy a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus) az egyik kedvenc növényem gyerekkorom óta. Az óvoda felé az egyik régi házban, lakott a "Buksi kutyás néni", ahogyan mi emlegetjük tesómmal. És minden évben pillangóvirágot vetett a kerítés mellé. Kintre, az utcára. Tekintettel arra, hogy szüleim mindig latin néven hívják a növényeket, valószínűleg az egyetlen óvodás voltam, aki tudta, hogy a "kozmosz" az valójában a pillangóvirág, és semmi köze nincs a galaxisokhoz. Így aztán, amikor eldönthettem, hogy mit vetek a kertünkbe, a legelső dolgom volt pillangóvirág magot beszerezni. Nem véletlen, hogy ennyi rajzom  készült róluk. 

Van egy jó hírem mindenkinek, aki most még fél a kertészkedéstől, és soha semmit nem ültetett még életében: pillangóvirágot nevelni rém egyszerű

Van egy jó hírem azoknak, akik mostanában építkeztek, és a kertjük jelenleg egy sittkupac: borzasztó igénytelen a talaj iránt, szép lesz még ott is!

És van egy jó hírem azoknak, akik idén még semmit nem vetettek: időben vagyunk! május elején még elvethetitek!

Na lássuk a medvét!

mag  mag_uvegben  pici_noveny

Honnan szerezd be a magot? A legtöbb gazdaboltban, postán(!) és a helyi kisboltban lehet venni. Esetleg ha jársz nagyobb barkácsáruházakban, akkor látogasd meg a kertrészleget, ott is találsz. A Garafarm és a Rédei kertimag márkákat keresd. Egyrészt ezek a magok magyar kertészetekből származnak, másrészt garantáltan jó minőségűek. Az utóbbi években mindenféle furcsa színes csomagolásban lehet többnyire olasz márkákat találni, ezek nekem még nem csíráztak ki, nincs velük jó tapasztalatom. Illetve "kézműves" csomagolásban borzasztó drágán kevés maghoz is hozzá lehet jutni, szerintem ez nem éri meg. Amit viszont kifejezetten ajánlok: ha fenn vagy a településed facebook csoportjában, akkor kérdezd meg, van-e valakinek pillangóvirág magja előző évről? Lesz néhány új ismerősöd, és onnantól kezdve csereberélhetitek a magokat. Nem csak a pillangóvirágot, hanem majd mást is. 

Hogyan vesd el? Április közepétől május közepéig lehet vetni. (Ez nem egy ilyen kőbe vésett határidő, szóval ha nagyon jó idő van, simán próbáld meg elvetni április elején akár.) Lényeg, hogy teljes napfényre, tűző napra kerüljön a pillangóvirág! Ha nagyon precíz vagy: akkor áss fel egy ágyást, ahol puha és porhanyós lesz a talaj, vesd el a magokat, és fél cm vastagon takard földdel. Ha nem vagy egy kertmániákus, akkor nézz ki egy helyet, ahol nincsen fű és gyomok. Például ahol letaposták a teherautók a terepet az építkezés közben. De akár néhány régebbi vakondtúrás is megteszi. Vesd oda a magokat, és picit vékonyan takard le földdel. Kb négy tenyérnyi helyre jusson egy mag. Ha lazábban veted, akkor nagyobb, szélesebb növények nőnek, jobban elágaznak, és több virágot hoznak. Ha nagyon sűrűn veted, akkor magas, karcsú növényeid lesznek, (ez lehet előny, ha gyorsan, ideiglenesen szeretnél eltakarni valamit!), és a virágokat csak legfelül hozzák. 

Ha úgy érzed, nagyon sok szabadidőd van, akkor március elején nekiállhatsz előnevelni a növényeket odabent, cserépben. És áprilisban kiültetheted. Bevallom, én ezzel még sosem játszottam...

Hogyan gondozd? Amíg csíráznak a magok és picik a növények, addig naponta öntözd meg, legyen rendesen vizes a földje! Különösen igaz ez akkor, ha gyengébb talajba vetetted, vagy nem ástad fel. Amikor elkezdenek kibújni a földből, és úgy érzed, hogy túl sűrűn vannak, akkor néhányat szedj ki közülük, ritkítsd ki őket. Ha látnád, hogy valami órási gyom elkezdené lekörözni a pillangóvirágokat, akkor azt szedd ki. A kisebbek simán maradhatnak, azokat majd elnyomják a virágjaid. Nem kell túlpörögni ezt a gyomlálás kérdést. A cikkem képei alapján felismered a növényeidet. Amikor már nagyok és erősek a növények, akkor egész jól bírják a szárazságot. De légy szíves, ha nyáron 40 fok van, tűző nap, és két hétig nem esik az eső, akkor azért adjál egy kis vizet szerencsétleneknek!

Hogyan gyönyörködj benne? Bátran vágj le egy-egy ágat róla, és vidd be vázába. Sokáig szép lesz, és ezáltal jobban el fog ágazni, többet, és hosszabban fog neked virágozni. 

Hogyan gyűjtsd be a magját? Amikor látod, hogy magokat hoz, akkor várd ki a magok száraz állapotát, és szedd bele őket egy papírzacskóba, vagy stílusosan egy közüzemi számla borítékjába. Utóbbi nagyon praktikus, mert az ablakos borítékon látod a magokat. Írd fel, hogy mikor szedted, milyen növény, és milyen színű a virág. Néhány év alatt egész jó gyűjteményed lesz apró virágú fehérekből, cirmosokból, nagyvirágú rózsaszínekből. Mindig a legszebb virágokat válaszd ki a maggyűjtésre! Ha biztosan teljesen szárazak a magok, akkor gyűjtheted kisebb-nagyobb befőttes üvegekbe is. Sok kis üveg egymás mellett nagyon látványos tud lenni. Arra figyelj, hogy nem tárolhatod így ítéletnapig, mert néhány év után már nem csíraképesek a magok. Száraz helyen tartsd, és ne tedd ki őket tűző napra. Ha mégis bepenészesednek a magok, vagy észreveszed, hogy beleköltözött a molylepke, (néha előfordul ilyesmi, nyugi) akkor nehogy a kukába tedd őket. Egyszerűen naptártól-dátumtól függetlenül vesd el őket rendesen oda, ahová szeretnéd. A legtöbb ki fog kelni, amikor itt az ideje.

Amikor teljesen megérnek, és megszáradnak a magok, a pillangóvirág eldobálja őket, ha nem gyűjtöd be. A következő évben jó eséllyel ki fognak itt kelni ismét, maguktól, amikor már elég meleg van, és kaptak néhány nagy esőt. A közhiedelem szerint ennek következtében amíg világ a világ ott pillangóvirágok lesznek: na ez egy kamu! Valójában néhány év alatt el fog tűnni, és neked kell gondoskodnod friss, erős magokról, ha szeretnél továbbra is pillangóvirágot a kertedbe. 

Mi tegyél, ha pillangóvirág-mániákus lettél? Ha mindig szeretnél gyönyörködni a pillangóvirágokban, nem csak nyáron, akkor válassz a rajzaim közül, teheted a falra keretben, de akár pólóként, nyakláncként is hordhatod őket, sőt már bögrét is találsz: