Cookie-kat használunk. Részletek

Termékek Menü

Óriási a kerted? Tedd ezt a 7 dolgot, hogy könnyebben boldogulj vele

szerző: Enikő és Andris
2019. 05. 22. 00:00:00

 

A kerted több ezer négyzetméter, esetleg a birtokod mérete eléri a 2-3 hektárt? Tanácstalan vagy, hogy mit is kellene kezdeni vele? Nincs lehetőséged saját kertészt fogadni? Akkor ezt a cikket pontosan neked írtuk! Kövess minket 7 lépésen keresztül, és mutatunk egy teljesen más szemléletet, mint amivel eddig találkozhattál. Nem csak a kerti munkád lesz könnyebb, hanem a kertben töltött szabadidőt is jobban fogod élvezni. 

0. ALAPOK

Az egésznek az az alapja, hogy el kell engedned azt, amit az aprócska kertekben láthatsz. Felejtsd el a mérnöki pontossággal megtervezett, és fenntartott kertet. Az ékszeres doboz méretű növénykéket, az egy-egy darabot. El kell engedned a metszést, a vágást, a kapálást. Ha úgy érzed, mindenképp ehhez ragaszkodsz, akkor inkább ne is olvasd tovább ezt a cikket.

Viszont ha képes vagy a nagyvonalú gondolkodásra, ha el tudsz szakadni attól, amit eddig megszoktál, és valóban keresed a megoldást. Ha hajlandó vagy megengedni a növényeknek, hogy fejlődjenek, növekedjenek, és szereted a nagy fákat, akkor figyelj:

1. NE TEDD: agyonmetszett fák >>> TEDD: hagyd megnőni a fákat

Ha van egy tisztességes méretű kerted, akkor megteheted, sőt: megengedheted magadnak azt a luxust, hogy nagyra növő fákat ültess. A legtöbben ezt nem engedhetik meg maguknak, egy kicsi kertbe nem fér nagy fa. És ami még ennél is rosszabb, amikor a városban, a társasházad előtt van egy bazinagy, gyönyörű japánakác. Idős és göcsörtös, és minden nap, amikor hazamész, az az első dolgod, hogy megcsodálod a változásait. És reggelente amikor elindulsz otthonról, ez a fa köszönt. És egyik nap, amikor hazaérsz, meg van csonkítva. Nincs teljesen kivágva, sokkal rosszabb történt: a legvastagabb ágainak a göcsörtös, ágas-bogas része van levágva. Amíg nem voltál otthon, addig tették, és forrsz a dühtől, de nem tudsz mit tenni. Tudod, hogy soha többé nem lesz olyan szép, mint volt. Megszorítod a párod kezét, és látod, hogy az ő szemében is könny van. 

 Ha nagy kerted van, akkor lehetnek nagy fáid! És ez az igazi luxus, nem a légkondi az autódban! 

Ültesd őket olyan távol egymástól, hogy idős korukban is kényelmesen elférjenek. Sokan - tévesen - azt hiszik, hogy a kertben minden fát állandóan metszeni kell. Ez kamu! Legyél velük türelmes, nem kell őket metszeni, nyirbálni, alakítgatni. Egyetlen egy feladatod van: ültesd el őket. Mielőbb. 

nagy_fa_pocahontas

2. NE TEDD: gonosz, szúrós növények >>> TEDD: kedves, puha növények

Ha semmi más tanácsot nem fogadsz meg, akkor is, ezzel az egyetlen egy dologgal már sokat segítesz magadon. A szúrós növényeket a közelébe se vidd a kertednek! Ha most még lenne valami, akkor irtsd ki mielőbb, és soha többet ne engedd vissza. Ezek közül a legrosszabbak azok, amelyek ráadásul még terjednek is. Most komolyan: napokon át csipkerózsát irtani, ahelyett, hogy valami értelmes dolgot csinálnál?

 Ha véletlenül elhitted volna, hogy a homoktövis jó lesz neked. Nem lesz jó! Csak szenvedni fogsz vele éveken keresztül, aztán inkább beköltözöl panelbe, azzal a felkiáltással, hogy a vidék nem nekem való.

Ültess inkább nagyra növő, nem szúrós cserjéket. Bátran válogathatsz az extrém nagy méretek közül is, hiszen van nekik hely! El sem hiszed, mennyi gyönyörű, óriási cserje van, amit alig látni, mert a kis kertekben nem férnek el. Te megteheted, hogy ezeket ültesd, használd ki a lehetőséget! Kérj bátran segítséget a faiskolákban

melyik_a_kerted

3. NE TEDD: Precízen nyírt sövények >>> TEDD: Nyíratlan sövény

Igen, nagyon szép az amerikai filmekben a vonalzó mellett nyírt sörvény, és egy apró kertben is meg lehet tenni. De egy birtokon azt hogyan fogod fenntartani? Havonta három napot sövény nyírással szeretnél tölteni? Esetleg amíg fiatal vagy, addig gyorsan megcsinálsz egy rövid szakasz, de amikor idősebb leszel, és már a sövény nyíró gépet is alig bírod megtartani? Vagy olyan magasra nő, hogy már csak létrával éred el?

Inkább ültess azonnal olyan növényeket, amelyeket nem kell nyírni egyáltalán. Hiszen semmi nem kötelez téged arra, hogy 50 cm széles legyen a sövényed. Te megengedheted magadnak, hogy 2-3 méter széles cserjesáv szegélyezze a birtokot. Ráadásul, ha olyan növényeket ültetsz, amelyeknek még a virágjuk is látványos, vagy illatos, akkor élmény lesz a kertben sétálni! Válogass bátran például ezekből: gyöngyvirágcserje (Deutzia), jezsámen (Philadelphus), hibiszkusz, orgona, gyöngycserje (Exochorda), loncfélék, bangiták, fagyal, hortenzia félék stb.

 A köztudatban tévesen elterjedt néhány növényről, hogy ideális sövénynek (ilyen például a Cupressocyparis leylandii). Ez a növény nyírás nélkül néhány év alatt 15 méter magas, és 10 méter széles lesz, tehát nem alkalmas sövénynek. Mielőtt elültetsz egy növényt, rendesen nézz utána, hogy mekkorára nő 

topiary

4. NE TEDD: Golfpálya minőségű gyep >>> TEDD: Virágos rét

Akinek pici kertje van, az megteheti, hogy hetente kétszer végigszaladjon rajta a fűnyíróval. De neked erre semmi szükséged. Jó, lehet, hogy a szomszédé zöldebb lesz (sőt biztos), cserébe a tiedben mindenféle virágok fognak nyílni, amire pillangók járnak. Levágod egyszer tavasszal, aztán kirándulsz, éled az életed, focizol a gyerekkel, sétálsz a kutyával, eltelik 2-3 hét, esetleg száraz időben, amikor a fű sem nő 4-5 hét. Csak úgy maguktól, anélkül, hogy különösebben vetettél volna valamit lesz pipacs, meg szarkaláb félék, aztán kamilla. Aztán levágod. Utána ismét telik-múlik az idő, dolgozol, elmész nyaralni, és még mindig csak élvezed a kertedet. Rájössz, hogy a fűféléknek is van viráguk, méghozzá nagyon szép. Selymes, illatos. Hajnalban kimész harmatcseppeket fotózni rajtuk, és apró bogárkákat. Rácsodálkozol, hogy mennyiféle létezik, és milyen aranyló a páncéljuk. Majd néhány hét múlva ismét levágod a füvet. Érted már? Ha pedig mindenképpen fűnyírhatnékod van, akkor vágj bele sétautakat, és járd körbe a kertedet azokon keresztül. 

 Ha korábban mindig szántva volt a kert, akkor az első években több gyom lesz. Ilyenkor ne add fel, csak folytasd tovább, és hamarosan kialakul egy szép, összefüggő gyep. Türelem, csak 1-2 év! 

hercules

5. NE TEDD: avargyűjtés >>> TEDD: hagyd lebomlani az avart helyben

Egészen meglepődünk, amikor az online fórumokon különféle vitákat találunk arról, hogy az avart égetni kell, vagy a kukásoknak adni. Ennél már csak a lombfújó, vagy a lombszívó kérdéskört találjuk feleslegesebbnek. Különösen akkor, amikor tudjuk, hogy olyanok vitáznak, akiknek bazinagy kertjük van. Van egy egészen meglepően egyszerű megoldás: az avar a kertben ugyanúgy lebomlik, mint az erdőben. Lesepred a lépcsőt és a járdát a ház közelében, és annyi. Egy nagy kertben, vagy birtokon teljesen felesleges energiapazarlás ennél egy perccel is több időt vesztegetni erre. Ősszel lehullanak a levelek, igen, a gyepre is. Majd télen esik az eső és a hó, és tavaszra már szinte nyoma sincs a falevélnek. Lebomlik. Néhány év alatt talaj lesz belőle. 

 Ha igazán gyönyörű kertet akarsz létrehozni, akkor pedig a fák alá ültess hagymás növényeket. Őszre kikericset, tavaszra hóvirágot, csillagvirágot... Ezeket egyszer elülteted, és utána semmi dolgod nem lesz velük, mert tovább szaporodnak maguktól. És amíg virágoznak addig biztosan nem lesz késztetésed avart gyűjteni a fák alatt. 

 

6. NE TEDD: öntözés, és dézsás növények >>> TEDD: őshonos növények

Ha a bejárati ajtó mellett van egy Leander, az oké. De ha kismillió cserépben, balkonládában és dézsában, a kertben mindenfelé apróbb-nagyobb növények vannak, amiket egyesével kell megöntözni, és napi két órát ezzel töltesz nyáron, az nem oké. Ráadásul ezeknek a többsége nem bírja fagyokat, ezért télre be kell cipelni az összeset, majd tavasszal ismét kipakolni őket? Ezzel megy el a fél életed, és leszakad a derekad cipekedéskor? Nagyon nem oké. 

Ültess olyan növényeket, amelyek akkor is bírják a klímát, ha nem öntözöd őket. Ha nem babusgatod, nem költözteted be télire, mert ők amúgy is burjánzanak. Válassz elsősorban az őshonos növények közül: sétálj ki a határba, vagy az erdőbe, és nézd meg milyen sokféle fa él közel az otthonodhoz, amit soha, senki nem gondozott. Vagy tegyél sétát egy közeli nagyobb arborétumban, és nézd meg, melyek azok a nagyobb fák, vagy cserjék, amelyek ott jól érzik magukat.

 Ezzel a módszerrel könnyen betelepítheted a nyaraló kertjét is, hiszen ültetés után teljesen magára hagyhatod a növényeket. 

csipkerozsika

7. NE TEDD: összefüggő massza a kerted >>> TEDD: tagolások, fókuszpontok a kertben

Ez amiről most fogunk beszélni, eléggé hab a tortán (vagy meggy a habon?) kategória, de ettől lesz igazán ízletes.

Egy kisebb kertnél megteheted, hogy egy egységként kezeled, egy pontról belátható az egész, és bármerre nézel, mindenfelé sok kis kis érdekesség van. De egy nagy kertet egységekre kell tagolnod, és néhány hangsúlyos fókuszpontot kell elhelyezned, különben egy jellegtelen massza lesz. Ezek a fókuszpontok (bármennyire is szeretjük a növényeket), a fókuszpontok elsősorban épített elemek lesznek. Egy pavilon, egy szobor, egy szép pad, lugas, egy domb, egy lépcső, vagy akár egy falrészlet, rajta átjáróval. És amíg odamész a lépcsőhöz, hogy leülj egy jó könyvvel, addig megcsodálod a növényeket, amelyeket útba ejtesz. 

 Ráadásul ezek az elemek nem csak magukra vonják a figyelmet, hanem el is terelik olyan részletekről, amelyek kevésbé előnyösek. Két legyet egy csapásra? Igen! 

hercules_szobor

Összefoglalva: ha ezt mindet megvalósítod, akkor a kerted olyan lesz, mint egy nagy park. Ahol jó érzés sétálni, eltölteni az időt, figyelni a természet változását. És ahelyett, hogy azon gondolkodnál, mi a következő teendő; azt fogod keresni, hogy honnan jön az a finom illat;  és azt fogod figyelni, milyen szép madár a barázdabillegető. És ahelyett, hogy menekülnél a kerti munkák elől, minden alkalmat meg fogsz ragadni, hogy kint lehess...

Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz feladatod. Az esti viharban le fog szakadni egy ág, amit összegyűjtesz... A pavilon festését ki fogja szívni a nap, ezért újrafested... Időnként új növényeket fogsz ültetni, aztán kivágsz valami mást.... És igen, időnként így is kell füvet nyírni. De kényelmesebb lesz, és nyugodtabb...

 

Köszönjük, hogy elolvastad a cikket, ha tetszett, oszd meg bátran az ismerőseiddel, vagy lapozz vissza a Magazinhoz, és lesd meg a többit is :)

Ha ezentúl szeretnél értesítést kapni az új cikkekről, görgess lejjebb, és jelentkezz most ingyenesen a Növénysuli Klubba


A cikk szövegének megírásához semmilyen forrást nem használtunk. Vannak saját gondolataink, tapasztalatunk, és ismerjük a növényeket. A cikk szövegének felhasználásához kérd írásbeli engedélyünket. 

Képek forrása: Disney

Tartalomhoz tartozó címkék: diy növényismeret kertészkedés