Lenyűgöz a növények szépsége

(És cookiekat használunk: Részletek)

Termékek Menü

Miért csináljuk?

biodiverz_boritokep

Röviden a válasz: a biodiverzitás miatt

Nyugi, nem fogunk állandóan környezetvédős maszlagot nyomni. De ha már itt vagy, ezt most olvasd el gyorsan. Andris elmagyarázza. Enikő pedig sztorizik és kommenteli:

 

Kezdjük azzal, pontosan mi a jó fene az a biodiverzitás?

Éjjel 11 óra volt, a kollégiumban már takarodót fújtak a nevelőnők. Néhányan kiszöktünk a dermesztő hideg tanulószobába. Matekfakt, bioszfakt, szakkörök, meg még a nyelvvizsga előkészítő is. Ez az egy nyamvadt szó ismétlődött mindenhol a szövegben. Biztos minden 17 éves ismeri, de én pont nem. 

Biodiversité. Biodiversité. Biodiversité. És borzasztóan féltem a francia tanárnőtől. Hát mi történik ilyenkor egy kiscsajjal? Fáradt is, fázik is, fél is. Nyilván elkezdtek patakokban folyni a krokodilkönnyeim. Erzsike vette észre, hogy összeomlottam, és valami végtelenül kedvesen segített. 

Így történt, hogy Enikő egy apróbetűs francia szövegből értette meg a biológiai sokféleség fontosságát.  Három szintje van:

1. Fajon belüli diverzitás – genetikai változatosságot jelent. Kerek csokoládét, szögletes csokoládét, hosszú csokoládét, rövid csokoládét, gömbölyű csokoládét… Most képzeld el ugyanezt tölgyfával.

2. Faji diverzitás - egy adott élőhelyen mennyi különböző faj él. Nézz ki az ablakon, és próbáld meg összeszámolni, mennyiféle élőlényt látsz. Ott van mindjárt a keresztespók a hálójában. A fecske az eresz alatt. A szilvafa. Alatta részeg csigák tolják a cefrét.  Gyomok a járda szegélyén, hangyaboly…

3. Élőhely diverzitás – egy adott területen mennyi féle ökoszisztéma van. Gondolj vissza a legutóbbi kirándulásotokra. Elmentetek egy tó mellett, a kutyád még bele is ugrott. Tovább, be az erdőbe, akkor meg ráragadt minden. Aztán egy nagy réten hempergett, és a búzaföldön át hazáig vihetted.

 

Csökken a diverzitás. Most segítünk Neked átlátni ezt a problémakört:

Egyre nagyobb, gyorsabb, és jobb mezőgazdasági gépeket tudunk gyártani. Kész dinoszauruszok. Ennek következtében egyre nagyobb területeket, ültetvényeket tudunk megszakítás nélkül, monokultúrában megművelni. Azaz mindhárom szinten lenullázzuk a biodiverzitást.

Ha csökken a növényvilág sokszínűsége egy területen, akkor ott jelentősen lecsökken a rovar és állatvilág változatossága is, továbbá elkezd gyorsan romlani a talaj minősége. Tápláléklánc. Körbe-körbe. Egyszerű. Ha nincs növény: nincs kaja, nincs otthon, nincs levegő, nincs talaj. Nincs semmi.  

Magyarországon ehhez még hozzáadódik a folyószabályozások eredménye. A folyók hordaléka tette termékennyé a talajt. Ahol ligeterdő, ártér, és időszakos művelés volt. Ott ma elszikesedő, megújulni képtelen talajok. Gyártjuk a sivatagot. Nyami.

Ha alacsony a diverzitás, akkor sokkal könnyebben terjednek a kártevők és a kórokozók. Ezért egyre többet permetezünk. A vegyszerek felborítják a táplálékláncokat, és még tovább rontják a helyzetet. Képzeld el, hogy egy felhőharcolóból valahonnan alulról kihúzol három emeletet. 

Ha alacsony a fajon belüli diverzitás, jelentősen lecsökken vagy megszűnik a természetes ivaros szaporodás, és kizárólag ivartalan szaporításra van lehetőség. Az adott faj képtelen alkalmazkodni a változásokhoz, ha minden egyed genetikai állománya megegyezik. Klónok háborúja.

A zöld színt azonnal pozitívan ítéljük meg. Pedig azok a növények, amelyek az átlagos városi embereket körbeveszik, óriási üvegházakból származnak, ahol permetezik, műanyagba csomagolják, majd többszáz kilométert szállítják őket. Zöldfal. Valóban dizájnos. Láttál már rajta hőscincért?

És még ezen kívül is rengeteg dologgal van összefüggésben a sokféleség, de a lényeget már érted.

 

Mi azt mondjuk, nem érdemes időt fecsérelni panaszkodásra

Továbbá nem érdemes egyetlen percet sem áldozni egymás vagy a döntéshozók okolására. Csak keressünk megoldást, hogy mindenki a maga eszközeivel tudjon javítani a helyzeten. Lássuk, mit tehet minden egyes ember, mit tehetnek a vezetők, és mit teszünk mi a Növénysulinál? 

Mindezek előtt meg kell értenünk ebben az ügyben a hálózatosság fontosságát. Ha nem tudunk egy nagy változást vinni valamilyen rendszerbe, akkor érdemes több kicsit. Ennek eredményeként az apró részek összessége jelentős változást tud hozni az egészbe.

Oké, példa. Szombat reggel felhív Téged a főbérlő: egy óra múlva beugrik megnézni a lakást. Ismerjük Murphy-t, meg a szabályait, ez egészen biztosan akkor történik, amikor a lehető legnagyobb káosz uralkodik körülötted. Ráadásul még egy barátod is odaadta a macskáját hétvégére. Egy órád van.

Nekiállsz fényesre suvickolni a konyhát? Neeeeeem. Dehogy. Javítod az összképet. Szóval egy órán át fel-alá rohangálsz a lakásban. Tányérok mindenfelé. Kávésbögrék az elmúlt két hétből. Ruhák. Cipők. Porszívó. Macska. Huh. Most képzeletben teríts egy hálót a pontokra, ahol változtattál valamit.

 

Ezért arra biztatunk, legyél Te is a sok kicsi változás egyik eleme. Pontosan mit tehetsz? 

Először is veregesd magad vállon, amiért most ezt olvasod. Bizony. Dicsérd meg magad. Hangosan.

Vásárolj termelői piacon. Amennyire tudod, csökkentsd az egzotikus és importált ételek fogyasztását. 

Legyen kerted, ahol minél többféle élőlénynek élőhelyet biztosítasz, és nevelj fel magról növényeket.

Amennyire csak tudod, csökkentsd a vegyszerek és permetszerek használatát. Vagy hagyd el teljesen.

 

Mit tehetsz akkor, hogyha Te vezető vagy? 

Segítsd elő a zöldhálózat fejlesztését, és ne roncsold a meglévőt. Mezsgyék. Zöld sávok. Minél mozaikosabb tájszerkezet.

Tájhoz illő tájhasználat. Az évszázadok során kialakult művelési módok az egyes tájakon nem véletlenül alakultak úgy, ahogyan.

Korlátozd, vagy tiltsd be egyes vegyszerek használatát. Bioüzemanyag. Mennyire megtévesztő elnevezés! Jelentése: agyonpermetezett repceföldek.

A szaporítóanyagok forgalmának korlátozásakor gondolj arra, hogy a tájjellegű fajták betiltása rontja az egyes fajok túlélési esélyeit.

 

Mit teszünk mi, a Növénysuli létrehozói?

Úgy döntöttünk, hogy nem csak beszélünk egy fontos ügyről. És nem csak egy világszervezetet támogatunk, hogy áthárítsuk a felelősséget. Hanem konkrét lépéseket teszünk, mi magunk, a saját eszközeinkkel, a saját léptékünkben. Ezért elkezdtünk létrehozni egy biodiverz kerthálózatot. 

Hangsúlyozzuk, hogy a létrehozásához NEM gyűjtünk adományokat. Olyan termékeket tervezünk, amit szívesen használsz a mindennapjaid során. Minden egyes termékünk megvásárlásával, a Növénysuli biodiverzitást növelő tevékenységéhez járulsz hozzá.

Jelenleg közel 18 hektár változatos élőhelyet tartunk fenn. Folyamatosan növeljük az élőhelyek mennyiségét, és dolgozunk a faji sokféleség növelésén az egyes területeken belül. Eddig több mint 10.000 fát ültettünk. Többnyire Andris, a két kezével és az ásójával. 

És igen, tisztában vagyunk vele, hogy még ennél is sokkal több összetevős ezt a történet. Mégis, ha most sikerült felhívnunk a figyelmedet erre a fontos ügyre, vagy most sikerült végre megértened, miért fontos a biológiai változatosság, akkor már megérte. 

 

Csak tedd meg azt, amit úgy érzel, most szívből meg tudsz tenni. Ami most jól esik Neked.   

És ha még jobban érdekel a téma, akkor csatlakozz most ingyenesen a Növénysuli Klubhoz, a weboldalunk alján lévő űrlap kitöltésével. Vagy írd meg nekünk véleményedet az iroda@novenysuli.hu email címre.

Továbbá, ha már van egy kerted, amit gondozol, akkor nevezz be az Év Biodiverz Kertje versenyünkre >>

 

2019.09.25. Engedélyezzük a teljes szöveg, módosítások nélküli megosztását, a www.növénysuli.hu forrásra való hivatkozással. Nem engedélyezzük részletek idézését és nem engedélyezzük a szöveg tagolásának megváltoztatását.