Cookie-kat használunk. Részletek

Termékek Menü

Tervezz mesés előkertet!

Enikő
2018. 07. 16. 00:02:24

Ennek a cikknek a segítségével te is meg tudsz tervezni egy meseszép, romantikus hangulatú előkertet. Bízz magadban, sikerülni fog, csak haladj velem ezen a 10 ponton keresztül:

1. KERÍTÉS
Kell hozzá egy szép kerítés, ami viszonylag rendben van. Hogyha picit pereg róla a festék ne aggódj, majd a növények feldobják a látványt. Tudod, ettől lesz igazán „shabby chic”! Lényeg, hogy fehér legyen, vagy pasztell árnyalatú. Szóval, ha sötétbarna a kerítésed, akkor jobb, ha már holnap nekilátsz a festésnek

2. JÁRDA
Hogyha a kerítésed előtt megy a járda, főként, ha nagyon keskeny, akkor gondolj a járókelőkre. Olyan növényeket válassz, amelyek idősebb korukban is kis helyet foglalnak el, vagy metszd őket rendszeresen. (És egy tipp: azokat a növényeket, amiket nagyon féltesz, kerítésen belülre ültesd, mert az utcán nyíló növényeket gyakran letördelik, vagy egyszerűen tövestől elviszik)

3. SZÍNEK
A növények színeit körülbelül erről a skáláról érdemes választanod: fehér, rózsaszín, világoskék, lila, ezüstös, élénkzöld. Esetleg szóba jöhetnek a nagyon halvány sárga és barack színek, de ezek csak mértékkel. Egy vad sárga, vagy vörös színű virág lehet feltűnő, de soha nem lesz olyan kedves, hogy ezt az otthonosságot meg tudd teremteni vele

kerites_novenysuli_orgona_tulipan kerites_novenysuli_klematisz kerites_novenysuli_hortenzia

4. HANGULAT

Az egésznek abban van a bája, hogy végtelenül természetesnek hat. Ezt azzal lehet elérni, hogyha Magyarországon őshonos, vagy ahhoz hasonló alakú növényeket ültetsz. Ami hozza azt a hangulatot, mintha egy rét szélén sétálnál, az erdő melletti bokrokra felfut egy kis iszalag (a klemátisz rokona), alatta valami lila virág nyílik, amellett kamilla, el tudod képzelni, ugye? Van néhány növény, ami kétségkívül gyönyörű, de ezt az „erdőszélen sétálós” érzést nem fogod tudni megteremteni magnóliával, vagy selyemakáccal, mert idegen Magyarországon.

5. ÉVSZAKOK
Mielőtt megtervezed a növénykiültetést, gondolj arra, hogy az előkertedet az év szinte minden napján látni fogod, amikor elindulsz otthonról, és amikor hazaérsz. Igyekezz úgy növényeket választani, hogy minden évszakban jól mutasson.

6. ÜLTETÉSI IDŐ
A legtöbb cserjét és évelőt ősszel vagy tavasszal elültetheted, azonban a hagymás/gumós növényeknek és az egynyáriaknak eléggé meghatározott az ültetési/vetési ideje. A kora tavasszal virágzó hagymásakat, mint a tulipán, jácint, krókusz és nárcisz tél elején lehet ültetni, november ideálisnak mondható. A dáliagumót a fagyok után május elején, a magról vethető egynyáriakat április/májusban. Erre figyelj oda, különben egy teljes évet várhatsz, ha elmulasztod az optimális ültetési időt. (És egy tipp: időben kezdd el nézegetni gazdaboltokat, mert a növényfanatikusok pikk-pakk elkapkodják az igazán szép fajtákat)

7. RITMUS
A legtöbb kerítés egyforma méretű táblákból áll, ezek megadnak egy ritmust, ami körülbelül kétméterenként ismétlődik. Hogyha követed, és a növényeket ehhez igazítod, akkor sokkal könnyebb dolgod lesz a tervezés során. Gyakorlatilag csak azt a kétméteres szakaszt kell megtervezned, és megismételned annyiszor, amennyi egységből áll a kerítésed.

kerites_novenysuli_echinacea kerites_novenysuli_pillangovirag kerites_novenysuli_rozsa_zsalya

8. FUTÓNÖVÉNYEK
Sokan ellenszenvvel viseltetnek a futónövények iránt, hogyha a ház befuttatásáról van szó. Mert „beköltözik alá az egér”, vagy „leszedi a vakolatot”. Egy kerítés esetén semmi ilyesmitől nem kell tartani, ezért aztán nyugodtan válogass a futónövények közül is (futórózsák, loncok, klemátiszok). A legtöbb magától felmászik a kerítésre, neked csak annyi a dolgod, hogyha éppen az ellenkező irányba indulna el, akkor visszafordítod, és megmutatod neki merre növekedjen. És amikor már nagyon elburjánzott, akkor visszametszed, hogy maradjon hely a többi növénynek (és a szomszédnak is). 

9. „MUST HAVE” NÖVÉNYEK
Romantikus hangulatú kerítés témában kötelezőnek mondható a hortenzia (Hydrangea sp.), a bazsarózsa (Paeonia sp.), és a különféle rózsák, a szellőrózsa (Anemone hupehensis), a zsálya és a levendula, a kasvirág (Echinacea purpurea) a gyertyavirág (Gaura lindheimeri), a tulipán, a pillangóvirág (Cosmos bipinnatus), a harangláb (Aquilegia vulgaris) és az orgona különféle fajtái. Ha nem is mindet, de egy-kettőt válassz ezek közül is.

10. TOVÁBBI NÖVÉNYEK
A virágukkal díszítő növények közé válassz olyanokat is, amelyek a levelükkel díszítenek, így akkor is szép lesz az előkert, ha kevesebb virág nyílik éppen. Valamilyen ezüstös levelűt, például a nyuszifület (gyapjas tisztesfű / Stachys byzantina) vagy ürömöt (Artemisia lactiflora vagy A. ludoviciana), valami magasabbat: mákkóró (Macleaya cordata) és valami nagyon világoszöldet: palástfű (Alchemilla molllis) vagy varjúháj (Sedum spectabile)

 

10+1 Tudtad-e? Ha jelentkezel a Növénysuli Klubba sokkal több ehhez hasonló tippet olvashatsz :) Görgess tovább a lábléchez, és jelentkezz most ingyenesen 

képek forrása: Pinterest

Tartalomhoz tartozó címkék: shabbychic növényismeret előkert